KRUTTSLEIDE FOR «DE SMÅ LADNINGENE»

Mange brukere av Dillon sine ladepresser type 550, XL650 og XL750 har erfart at de helt små ladningene 1 til 2 grain kan være vanskelig å få justert skikkelig inn med det medfølgende kruttmål. Den minste sleiden som følger med kruttmålet oppfattes å bli for «grov» i justeringen.
Det er erfaringsvis ikke så enkelt å få jevne små ladninger f.eks. rundt 1,2 -1,6 grain og mange har «oppgradert» med «micrometer-justerbare» krutsleider fra 3-dje leverandører til en relativt kostbar penge, f.eks. Uni-Tech til $139.95.

Tenkte jeg skulle forsøke å lage en brukbar sleide som også ivaretar behovet for de helt små ladningene og har kommet frem til en løsning som jeg har gjennomført første test av, og da med fire forskjellige vekt-innstillinger, og der jeg har regnet ut gjennom-snitts vekten for 10 ladninger for hver innstilling – se tabellen – alle veiinger er gjort med vektenheten GRAIN.

Hvor nøyaktig er nå dette? – 1. grain er som kjent 0,0648 gram (egentlig 0,06479891, men vi forhøyer litt) , så når vi veier her er en 10-dels grain 0,00648 gram og en 100-dels 0,000648 gram.

Vekta jeg har brukt er en såkalt “Diamantvekt” av la oss si ymse kvalitet, men den veier 100 deler, men er dog godt innafor mitt behov for nøyaktighet.

(det er vel egentlig “litt galskap” å veie 1/100 grain)

Kruttet som er brukt er Vith. N310 og hylsene er .32 S&W-L og pressen er en Dillon XL650.

Når det gjelder kruttsleidens slitestyrke over tid må jeg bare se det an og kontrollmåle underveis til jeg kan “friskmelde” og godkjenne oppsettet – uansett dette ble egentlig så bra at jeg kommer til å bruke denne kruttsleiden fremover…..jeg er meget godt fornøyd med resultatet egentlig.

Jeg legger ved to tabeller jeg har utarbeidet, der den første viser vekta på fire forskjellige innstillinger – det er 8 “knepp” mellom hver innstilling så å øke kruttvekta fra 1 grain til 1,7 grain er det 24 “knepp”. Tabellen viser nøyaktig vekt på hver enkelt veiing samt gjennomsnittet.

Tabell 2 legger jeg ved for å vise bl.a. største avvik og gjennomsnittlig absolutte avvik…..

Legg igjen en kommentar